• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

CoolBest Light varianten
CoolBest Light varianten natuurlijk gezoet met stevia…

CoolBest Light varianten
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Overgewicht

Wat is overgewicht

Als men meer eet dan het lichaam verbruikt ontstaat er een teveel aan brandstof voor het lichaam. Het teveel wat men binnenkrijgt wordt opgeslagen, dit noemt men vetopslag. Vet kan vrijwel overal in het lichaam opgeslagen worden, maar is per persoon anders.

Nou is het niet zo dat vet slecht is, want vet hebben we immers nodig om goed te kunnen functioneren. Teveel vet (overgewicht) kan wel gaan leiden tot klachten zoals obesitas (vetzucht), hart- en vaatziekten, suikerziekte, een grotere kans op trombose, vormen van kanker en nog tal van andere aandoeningen. Bij ernstig overgewicht (obesitas) heeft men ook meer kans op: slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, ademhalings-problemen, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, geboorte-afwijkingen, psychische en sociale problemen en verslechtert het lichamelijk functioneren. Obesitas vrouwVoor je eigen gezondheid is het dus van belang niet teveel vet op te slaan en overgewicht te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of men overgewicht heeft. Een van die manieren is de Body Mass Index, maar ook de eenvoudige berekening van de middelomtrek wordt wel eens gebruikt. Het vet rond de buikwand dat is opgeslagen wordt hierbij opgemeten. Dit kunt u zelf ook doen door zelf uw taille- en buikomtrek te meten.

Hoe ontstaat overgewicht?

Door een energiebalans wordt je lichaamsgewicht bepaald. Deze energiebalans is de verhouding tussen de energieinname en energieverbruik. Wanneer de balans is verstoord zal de energiebalans naar één kant door slaan. Dit wil zeggen dat als de voedselinname hoger ligt dan dat het lichaam daadwerkelijk verbruikt, ontstaat er overgewicht.

Aanleg hebben voor overgewicht kan ook een rol spelen. Vergelijken we 2 personen die hetzelfde op één dag binnenkrijgen aan voedsel dan zal er een grote kans bestaan dat bij een gelijke activiteitenpatroon één van de personen overgewicht aanlegt en de andere niet. Dit alles heeft weer te maken met de ruststofwisseling en het verbranden van voedsel. Wanneer de ruststofwisseling hoog van niveau is zal er meer voedsel worden verbrand dan wanneer de ruststofwisseling laag van niveau is.

Wat is obesitas?

Overgewicht manObesitas is een wetenschappelijke naam voor ernstig overgewicht. Obesitas is geen psychische aandoening, dus ook geen eetstoornis. Wat wel kan is dat er een eetstoornis aan ten grondslag ligt. Obesitas kan namelijk wel het gevolg zijn van van Binge Eating Disorder (BED). Het Binge Eating Disorder is een aandoening waarbij mensen extreme eetbuien hebben die ze niet meer onder controle kunnen krijgen. Wanneer men een BMI hoger dan 30 heeft spreekt men van obestitas.

Kinderen met overgewicht

Dietenlijst besteed ook aandacht aan kinderen met overgewicht. De laatste jaren zijn het aantal kinderen met overgewicht flink gestegen. Om u, en eventueel u als ouder van een kind met overgewicht te helpen, heeft dietenlijst uitgebreide informatie over dit onderwerp: kinderen met overgewicht. Alle belangrijke zaken worden besproken. Het helpt u als ouder uw kind(eren) te helpen met de strijd tegen overgewicht.

Lees hier meer: Kinderen met overgewicht

Volg ons