• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Dit zijn de drie lekkerste koolhydraatarme recepten
Bekijk hier de lekkerste koolhydraat arme recepten tijdens je dieet…

Dit zijn de drie lekkerste koolhydraatarme recepten
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

4 Gezonde tips die je zou moeten toepassen in je keuken

Gezonde haargroei

Thuis koken kan leuk, lekker en gezond zijn, zelfs als je geen geboren chef-kok bent. Het beheersen van de juiste kooktechnieken is daarbij van groot belang. Een evenwichtige relatie met voedsel opbouwen kan ook helpen bij het praktiseren van gezonde kookmethoden thuis. Je kunt een gietijzeren pan kopen om veilig en gezond te koken. Koken heeft niet alleen voordelen voor het lichaam, maar ook voor de geest. De handeling van het bereiden van je eigen maaltijden kan net zo voedend zijn voor lichaam en geest als het eten zelf. In dit artikel delen we vier tips om niet alleen gezond te koken, maar ook om te zorgen dat het lekker smaakt.

1. Stomen

Stomen houdt de voedingsstoffen in groenten beter vast dan roerbakken of sauteren. Het stomen kan zelfs het gehalte aan bètacaroteen in wortels verhogen! Uit onderzoek is gebleken dat bij stomen de meeste glucosinolaten worden behouden, vooral in bladgroenten zoals boerenkool, spruitjes en broccoli, die ziektes en kanker kunnen bestrijden en helpen voorkomen. Je kunt het beste stomen door een stoommandje op de pot met water te doen met het voedsel dat je wilt koken, en ervoor zorgen dan de bovenkant wordt afgedekt. Stoom tot de groenten zacht worden en je hebt een gezonde maaltijd. Kijk ook eens naar lekkere dieet recepten!

2. Blancheren

Als je van een beetje knapperigheid in je groenten houdt, is blancheren een van de beste basistechnieken om ze knapperig en tegelijkertijd mals te maken. Bij deze methode dompel je de groenten ongeveer zeven minuten onder in een pot kokend water (tot de kleur van de groente fel oplicht). Daarna stop je het kookproces door ze in een ijsbad te leggen. Door deze techniek blijven de kleuren van de groenten en hun voedingsstoffen behouden.

3. Koken met wereldwijde smaken

Sommige van de gezondste diëten, denk aan het mediterrane dieet of de traditionele Japanse of Chinese keuken zijn rijk aan groenten en granen en slaan bewerkte voedingsmiddelen over. Het gebruik van kruiden, zoals kerriepoeder, en specerijen, zoals basilicum, helpen je eten op smaak te brengen zonder zout toe te voegen. Bovendien zijn maaltijden als Thaise curry's en Griekse salades niet alleen gezond voor je, maar ook heerlijk (en niet zo moeilijk om thuis te maken!).

4. Gebruik mindfulness terwijl je eet

Als je je volledig richt op het huidige moment, waarbij je rustig je gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen erkent en accepteert, ben je bezig met mindfulness. Mindful eten betekent in wezen dat je je volledige aandacht richt op je eten terwijl je het koopt, bereid, serveert en consumeert. Door echt aandacht te besteden aan het voedsel dat je eet, kun je meer bewuste beslissingen maken over wat je gaat eten, waardoor je minder snel grijpt naar fastfood en snacks. Dit zal je helpen om meer waardering te krijgen voor gezond eten en een gevoel van tevredenheid te ervaren.

Volg ons