• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Wat voor voedingsschema werkt het best bij het sporten?
Voedingsschema's en sportschool, wat is nu het beste en gezondste om te eten…

Wat voor voedingsschema werkt het best bij het sporten?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Zo voorkom jij overgewicht bij je kinderen

Kinderen met overgewicht

We zien het steeds vaker, jonge kinderen met overgewicht. Onacceptabel en ontzettend zielig als je het ons vraagt. De voornaamste reden is namelijk dat je als ouders meer aan je kind geeft dan nodig is en ook niet duidelijk bent over bijvoorbeeld het eten van snoep en koek. Vooral op jonge leeftijd, waarbij het juist zo belangrijk is ervoor te zorgen dat ze gezond eten, kun je de rest van de toekomst van je kind al op het spel zetten. Wanneer ze namelijk te maken hebben met overgewicht, zullen ze sneller worden gepest en bij de gym als laatste worden gekozen. Om ervoor te zorgen dat jouw kind gezond blijft en dus geen last heeft van overgewicht, hebben we een aantal handige tips voor je. Uiteraard willen we wel vermelden dat er gevallen zijn waarbij het absoluut niet door het eten komt, maar er een andere reden aan ten grondslag ligt.

Zorg voor gezonde voeding

Vooral in de eerste jaren van het nog prille leven van je kind, ben jij als ouder verantwoordelijk voor hetgeen dat ze eten. Ook daarna is het belangrijk te zorgen dat je kind gezonde voeding krijgt voorgeschoteld. Nu hoef je echt niet iedere dag een krop sla op tafel te zetten, maar is het wel belangrijk dat je zorgt voor de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en ook vetten. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van onnodig veel saus en laat de fles met mayonaise waar mogelijk zo veel mogelijk in de koelkast. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je kinderen voldoende groenten, fruit en volkoren producten eten. Beperk ook de inname van suikerhoudende dranken en snacks. Leer je kinderen gezonde eetgewoonten aan door het goede voorbeeld te geven en samen als gezin gezonde maaltijden te bereiden. Belangrijk is ook om ze goed in de gaten te houden. Stel dat je even rustig op de bank zit en op je telefoon online een rugzak met laptop vak aan het bestellen bent, dan is de kans groot dat je je gedachten even niet bij je kind hebt. Niet erg, maar geeft ze wel de kans om ‘stiekem’ naar de snoepla te lopen en zich ten goede te doen aan wat lekkers.

Voldoende beweging

Gezonde voeding is een ding, maar ook beweging is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor eventueel overmatig gewicht, maar ook voor de ontwikkeling van de motoriek. Vanaf 4 kunnen ze vaak al bij kleutergym, wat perfect is voor het oprekken van de spieren en het soepel houden van de gewrichten. Zorg er ook voor dat ze niet zoveel voor de televisie zitten, maar gewoon lekker buiten aan het spelen zijn. Je zult namelijk zien dat wanneer je dit doet, ze niet alleen veel fitter blijven fysiek, maar ook een stuk beter slapen. Ook is het verstandig om gezellig met je kinderen naar de stad te gaan om kleding te kopen bijvoorbeeld. Zo kun je het direct passen en zijn ze er ook even uit. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen en ontkom je er niet aan om even snel online iets aan te schaffen. Stel je wilt een schooltas online kopen, dan kan dit natuurlijk prima. Wel even opletten of je het juiste formaat schooltas hebt en dan kun je deze zo bestellen.

Beperkt de schermtijd van je kind

Te veel schermtijd kan leiden tot een minder actieve levensstijl bij kinderen, wat kan bijdragen aan overgewicht bij je kind. Beperk de tijd die je kinderen besteden aan het kijken naar tv programma's, het spelen van videospelletjes en gebruik van smartphones en tablets. Stel duidelijke regels op en zorg voor alternatieve activiteiten die hun interesses stimuleren. Denk hierbij aan lezen, knutselen, buiten spelen of gezellig samen iets doen. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een beloningssysteem, waarbij ze voor bepaalde activiteiten een x aantal minuten schermtijd kunnen verdienen.

Volg ons