• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Het verband tussen voeding en tandgezondheid
Voeding heeft niet alleen invloed op je gewicht, maar ook op je gebit…

Het verband tussen voeding en tandgezondheid
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Kurkuma voor het verbeteren van gezondheid en welzijn

Kurkuma

Natuurlijke remedies en superfoods winnen steeds meer aan populariteit, en een van de meest besproken superfoods van de afgelopen jaren is kurkuma. Kurkuma is een specerij afkomstig uit de wortel van de Curcuma longa-plant, en het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken vanwege zijn smaak en kleur. Maar het is niet alleen een smaakmaker; kurkuma staat ook bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. In dit blog gaan we dieper in op kurkuma en ontdekken we waarom het zo goed voor je is.

1. Ontstekingsremmende eigenschappen

Een van de meest geprezen eigenschappen van kurkuma is het vermogen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, artritis en zelfs bepaalde vormen van kanker. Door kurkuma aan je dieet toe te voegen, kun je mogelijk ontstekingen verminderen en je algehele gezondheid ondersteunen.

2. Antioxidante kracht

Kurkuma zit boordevol antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen celbeschadiging veroorzaken en worden geassocieerd met veroudering en verschillende ziekten, waaronder kanker. De antioxidanten in kurkuma, met name curcumine, kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het behouden van een gezonde celstructuur.

3. Ondersteuning voor de spijsvertering

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde, zoals de Ayurveda, om spijsverteringsproblemen te behandelen en te voorkomen. Het kan helpen bij het verminderen van een opgeblazen gevoel, gasvorming en indigestie. Bovendien stimuleert kurkuma de galproductie, wat kan bijdragen aan een gezondere spijsvertering.

4. Mogelijke pijnverlichting

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma, wordt het soms gebruikt als een natuurlijke pijnstiller. Mensen met aandoeningen zoals artritis melden vaak verlichting van hun symptomen na het toevoegen van kurkuma aan hun dieet of het nemen van kurkumasupplementen. Het kan ook helpen bij het verlichten van menstruatiepijn en hoofdpijn.

5. Ondersteuning voor de hersengezondheid

Er is groeiend onderzoek dat suggereert dat kurkuma gunstig kan zijn voor de hersengezondheid. Het lijkt het risico op neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te verminderen. Curcumine in kurkuma heeft mogelijk beschermende eigenschappen voor de hersenen en kan helpen bij het stimuleren van de groei van nieuwe neuronen.

6. Mogelijke voordelen voor het hart

Kurkuma kan ook bijdragen aan een gezond hart. Het kan helpen bij het verbeteren van de functie van de bloedvaten, het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloeddruk. Dit alles draagt bij aan een verminderd risico op hartziekten.

Volg ons