• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Welke diëten zijn het meest effectief en het meest gezond?
Met welk dieet val je nu effectief en gezond af? Probeer het smoothie dieet!…

Welke diëten zijn het meest effectief en het meest gezond?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Kies je medicijnen of een dieet bij Diabetes type 2?

Diabetes type 2

Niet altijd zijn medicijnen de enige oplossing om te genezen. Ook je levenswijze aanpassen met een dieet kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld als er diabetes type2 (of de voorloper daarop prediabetes) is geconstateerd.

Diabetes type 2, ook wel bekend als ouderdomssuiker, is een ziekte die tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt bij jongeren. In Nederland hebben maar liefst meer dan 1,1 miljoen mensen de diagnose diabetes 2. Toch kun je deze ziekte in een pre-fase, maar ook nog daarna, weer terugdringen waardoor een ziektevrijleven weer mogelijk is.

Soorten diabetes

Er zijn meerdere vormen van diabetes. Heb je Diabetes type 1, dan maakt je lichaam geen insuline meer aan. Deze vorm kun je dan ook niet verhelpen met anders leven of een dieet. Het zelf toe gaan dienen van insuline in de vorm van spuiten is helaas de enige manier. Anders is dat als er Diabetes type 2 wordt vastgesteld. Bij deze vorm krijgt je lichaam steeds meer moeite krijgt met het verwerken van suiker/glucose. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed achter. Omdat bloed door het hele lichaam stroomt, kan er veel schade aangericht worden. Diabetes type 2 wordt altijd voorafgegaan door Prediabetes.

Gevolgen

Diabetes type 2 kan tot hele ernstige aandoeningen leiden. Zo kan het schade brengen aan je nieren, je ogen of je kunt een diabetische voet ontwikkelen waarbij je zelfs je been kunt verliezen. Niet vreemd dus dat artsen zullen ingrijpen. Luister je echter op tijd zelf naar de signalen, dan kun je door middel van een dieet en meer beweging zelf je bloedwaarden weer laten dalen. Een van de eerste signalen is dat je vaker moet plassen. Dit komt omdat je lichaam het te veel aan suiker dat in je lichaam blijft rondcirkelen, kwijt wil. De enige manier waarop je lichaam dat kan doen is door de suiker uit te laten plassen. Om meer urine aan te maken gaat je lichaam de nieren aanzetten om meer vocht door te laten. Dat kun je weer merken aan het signaal dat je meer dorst hebt of een droge mond. Grijp bij deze signalen in, en laat je bloed controleren.

Volgende stadium

Gebeurt er niets, dan gaat een pre-fase over in diabetes en krijg je steeds meer klachten. Je arts zal dan overgaan tot het voorschrijven van medicijnen. Een eerste stap in deze medicatie is meestal metformine. De startdosering van 500 mg heeft een vrij milde werking waardoor de kans op een hypo vrij laag is. Metformine kan op verschillende manieren zijn werk doen. Dat kan door de glucose productie in de lever te verminderen, de resorptie van glucose te remmen, de insulinegevoeligheid, het glucoseverbruik van of de glycogeensynthese in cellen te verhogen of de activiteit van de glucose transporters in membranen verhogen. Aan Metformine kleven ook nadelen. Zo zijn de bijwerkingen van Metformine niet zo heel prettig. Je kunt niet alleen te maken krijgen met misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, smaakstoornissen of vitamine b12 tekort maar ook met een lactaatacidose (een dodelijke bijwerking van metformine).

Dieet

Door het eten van gezonde koolhydraten met veel vezels en het vermijden van slechte koolhydraten met veel suiker, kun je de bloedwaarde weer naar normaal krijgen. De goede koolhydraten kun je herken je doordat je op vezels meer en langer op moet kauwen. De slechte koolhydraten bevatten vooral veel suiker en weinig tot geen vezels. Ze smelten in je mond, zoals vla of koekjes.

Volg ons