• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Dit zijn de drie lekkerste koolhydraatarme recepten
Bekijk hier de lekkerste koolhydraat arme recepten tijdens je dieet…

Dit zijn de drie lekkerste koolhydraatarme recepten
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Gezondere varianten

Gezondere varianten

Antiaanbaklaag

In de afgelopen tijd kwam vaak naar voren dat pannen met een antiaanbaklaag zeer giftig voor mensen, dieren en het milieu kunnen zijn. De antiaanbaklaag in je pan is van teflon gemaakt. Dit is een soort plastic. het is aantrekkelijk om wanneer je op dieet bent geen vet te gebruiken wanneer je een antiaanbakpan bezit. Maar wanneer je de pan zonder vet verhit op gas, kan de pan tot wel 400 graden worden. Op dat moment kan de teflon zogenoemd monomeren en ontstaan er brokstukjes die extreem giftig zijn. In het geval van dieren zijn vogels hier het meest gevoelig voor. Vogels hebben namelijk hele gevoelige luchtwegen. Er zit overigens niet alleen gevaar in de brokstukjes die loslaten, maar ook in de gevolgen daarvan. Wanneer de antiaanbaklaag van je pan is aangetast, bakt je voedsel veel sneller aan en dat veroorzaakt kankerverwekkende stoffen. Het is dus van belang om geen stalen keukengerei te gebruiken en je pan meteen weg te gooien wanneer deze is aangetast en krasjes ontstaan.

Gietijzer

Toch zijn er ook goede en duurzamere alternatieven waarbij je je minder zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen. Een pan van gietijzer, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een antiaanbaklaag, bijvoorbeeld. De ‘antiaanbaklaag’ creëer je namelijk zelf met een scheut olie, die zich door de verhitting aan het gietijzer hecht. Deze pannen gaan een leven lang mee en houden warmte lang vast. Ze zijn geschikt voor het gebruik op alle warmtebronnen, waaronder ook de oven. De braadpan is de meest voorkomende soort pan die wordt gemaakt van gietijzer. Het materiaal komt namelijk het beste tot zijn recht bij het doel van deze pan; sudderen, braden, stoven door het voedsel voor een lange tijd te verwarmen. De gietijzeren braadpan was je na gebruik met de hand af met een mild afwasmiddel en een zachte spons. Op deze manier blijft de pan jarenlang goed voor gebruik.

Elektrische keukenapparaten

Tegenwoordig kennen we ook steeds meer elektrisch kookgerei, zoals de slowcooker en de frituurpan. Iedereen houdt van een gefrituurde snack of frietje. Soms moet dit natuurlijk ook gewoon kunnen, ook als je op dieet bent. Desalniettemin is er ook een gezonder alternatief. Er zijn tegenwoordig namelijk talloze snacks en frietproducten die heel knapperig worden in de airfryer. Net zo lekker dus, maar minder vet en de voedingsstoffen blijven beter behouden. Ook kun je het acrylamidegehalte beter in de hand houden. Deze stof komt vrij bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 120 graden Celsius en kan namelijk kankerverwekkend zijn. Een airfryer moet je eigenlijk zien als een kleine heteluchtoven die heel snel te werk gaat. Daarom is de airfryer niet alleen geschikt voor traditioneel ‘ongezonde’ frituursnacks en friet. Met dit apparaat kun je hele verrassende en gezonde gerechten maken die ook nog een in een mum van tijd klaar zijn. In de grote airfryers ook wel een airfryer XXL genoemd, kun je hele stukken vlees of zelfs ovenschotels bereiden. Er zijn diverse airfryer accessoires en kookboeken te vinden, die gezonde en lekkere gerechten in een airfryer een fluitje van een cent maken. Voor iedere levensstijl of dieet kun passende voeding klaarmaken in de airfryer.

Volg ons