• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Gezondegewoontes
2 antwoorden over afvallen en hormoonbalans + 4 tips voor blijvend slank zijn…

Gezondegewoontes
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Wat te doen wanneer iemand te snel afvalt?

Te snel afvallen

Al decennialang is het goede voornemen van veel mensen om in januari wat pondjes af te vallen. Een gezond streven in veel gevallen, maar helaas wel eentje die vaak snel sneuvelt. In sommige gevallen lijkt het echter wel een succes, en vallen mensen vele kilo’s af. Dit is vaak een combinatie van hard werken in de sportschool en gezonder eten.

Toch kan het soms ook zijn dat mensen wel érg snel afvallen. Soms komt dit door dingen als een maagband of -verkleining. Maar soms ook niet. Dit kan weleens vragen oproepen. Is het nog wel gezond wat er aan de hand is? Wat je in zo’n geval kunt doen? Wij leggen het je uit.

Maak het bespreekbaar

Wanneer iemand echt heel snel afvalt, en misschien wel iets te veel dan goed is, dan is het aan te raden dit bespreekbaar te maken. Doe dit echter zonder oordeel of verwijtende toon. Vragen als ‘Waarom ben je zo dun?’ of ‘Eet jij wel?’ bevatten meteen een oordeel. Dit is niet effectief om tot een goed gesprek te komen.

Steek de vraag liever iets algemener in en vraag hoe het met iemand gaat. Afvallen kan namelijk meerdere oorzaken hebben, soms is iemand ernstig ziek of maakt hij of zij een lastige periode mee. Bij veel stress door een burn-out, overlijden of scheiding, kan afvallen een verschijnsel zijn wat optreedt. Vraag daarom oprecht hoe het met iemand is.

Let op signalen

Naast het bespreekbaar maken is het ook goed om op de (non-verbale) signalen die de afgevallene afgeeft te letten. Eet of drinkt hij of zij wel in gezelschap? Het hoeft niet meteen zo te zijn dat wanneer er anders of minder gegeten wordt, er onraad is. Toch kan het wel duiden op problematisch gedrag. Zeker wanneer dit gepaard gaat met lichamelijk kenmerken zoals kouwelijkheid en veel haarverlies.

De harde feiten

Betrap je iemand echter op aantoonbaar verkeerd eetgedrag, zoals het slikken van laxeermiddelen of andere medicijnen? Dan is het tijd om echt actie te ondernemen en misschien wel zelfs om voor te stellen hulp te zoeken in een afkickkliniek.

Want ook verslaving aan drugs kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand super snel afvalt. Opname in een afkickkliniek is dan de snelste manier om van deze onderliggende problematiek af te komen.

Kortom, veel afvallen kan heel onschuldig zijn maar kan ook daadwerkelijk duiden op onderliggende problematiek. Wacht dan ook niet te lang met het bespreekbaar maken en grijp in nu het nog niet te laat is!

Volg ons