• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Dit moet je weten over het watervasten
Complicaties en voordelen van het popupaire watervasten…

Dit moet je weten over het watervasten
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Darmdieet 4,8/10

Het darmdieet, ook wel het 'Vetrijk en vezelarm' dieet genoemd, is geschikt bij darmstoornissen zoals:

  • spastisch colon (darmkrampen met afwisselend diaree en obstipatie)
  • ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (darmontsteking)
  • obstipatie (verstopping)
  • diverticulose (uitstulpingen van de dikke darm)

Een vetarme en vezelrijke voeding waarbij je voldoende drinkt, staat garant voor een gezonde darmwerking. Wanneer je teveel vet en te weinig vezels verbruikt of wanneer je te weinig drinkt kan er obstipatie (verstopping) ontstaan. Hierdoor wordt de darm geprikkeld wat tot "overloopdiarree" kan leiden: de nieuwe stoelgang loopt over de harde, opgehoopte stoelgang heen. Obstipatie verhoogt ook de druk op de darmwand waardoor er uitstulpingen kunnen ontstaan. Een vezelrijke voeding is lekker. Bijna alle fruit en groenten, ook alle volkoren producten, zelfs noten en vijgen zijn vezelrijk. Het hoeven dus niet alleen zemelen te zijn.

Bij dit dieet is het belangrijk langzaam en rustig te eten en veel te drinken (liefst geen gashoudende dranken). We geven een overzicht van de voedingsmiddelen die je best niet kunt gebruiken. Daarnaast vindt je een lijst met producten die je met mate mag gebruiken en een lijst met toegelaten voedingswaren waar je volop van mag eten.

Sterk aan te raden voedingsstoffen

  • Volkorenbrood; oudbakken krentenbrood en volkoren knackebrod
  • Havermout, havervlokken, volkoren macaroni, volkoren spaghetti, roggevlokken, zemelen, zilvervliesrijst (=bruine rijst), muesli, cornflakes
  • Gekookte of gestoomde aardappelen, aardappelpuree bereid met weinig magere melk
  • Rauwe citrusvruchten (sinaasappel, citroen, pompelmoes)
  • Gedroogde fruit: gedroogde pruimen, rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels en fijngemalen noten
  • Magere yoghurt met fruit, fruitsalade
  • Fruitsap, groentensap, magere yoghurt, karnemelk, niet-gashoudend water

Beperkt toegelaten voedingstoffen in hoeveelheid en frequentie

  • Wit brood, luxebroodjes (koffiekoeken, croissants)
  • Gewone macaroni en spaghetti, noedels, vermicelli
  • Boter of margarine (niet gebruind), olie, uiterst weinig mayonaise en slasaus
  • Zacht gekookt en lichte roereieren, gepocheerde eieren, spiegelei, omelet
  • Magere smeerkaas, magere verse kaas
  • Mager vlees zoals: rundvlees: biefstuk, rosbief, gestoomde rosbief, gerookte tong, zuivere americain, filet d' anvers. Kalfsvlees: sauté, kalfslever, gebraad. Paardevlees: biefstuk en filet d'anvers. Varkensvlees (niet te dikwijls gebruiken): gebraad, ontvette hesp, blaasham. Kip, duif (zonder vel), haas, konijn, kalkoen
  • Magere vis (gekookt, gestoomd of gebakken): baars, bot, forel, kabeljauw, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, spiering, tarbot, tong, wijting, zeelt, pladijs, dorade
  • Prei, spinazie, voetselder, rabarbermoes
  • Uiterst kleine hoeveelheden van: ajuin, radijs, komkommer, witte bonen, paddestoelen, prinsessebonen
  • Steenfruit (b.v. perziken, pruimen,...) in kleine hoeveelheden
  • Pudding van afgeroomde melk, droge biscuit, droge cake, wit consumptie-ijs
  • Gelei, konfituur, siroop, honing, peperkoek, speculaas
  • Zout, laurier, tijm, peterselie en saffraan
  • Afgeroomde melk

Niet te gebruiken voedingstoffen

  • Vers brood
  • Gebakken aardappelen, frieten, kroketten, chips, primeur-(jonge)aardappelen.
  • Gebruinde boter, gebruinde margarine, frituurvet en olie
  • Hard gebakken ei, hard gekookt ei
  • Gegiste en belegen kaas (b.v. Brie, Camembert, Gruyere, Herve, Roquefort), vette kaas
  • Soep uit blik, vleesextract, bouillonblokjes
  • Vet vlees, ingeblikt vlees, vette toespijs, bereide vleeswaren (paté, ....)
  • Ingeblikte en vette vis zoals zalm, paling, makreel, haring, rolmops, sprot, sardienen, ansjovis, pilchards
  • Koolsoorten: witte en rode kool, savooi-en zuurkool, spruiten
  • Pudding van volle melk, zware deegsoorten zoals blader-en brokkeldeeg, in frituurvet bereide nagerechten, volle yoghurt, roomijs, koffieroom, slagroom, chocoladeschuim en alle soorten soufflé
  • Droge koekjes, kinderkoeken
  • Chocolade, marsepein en nougat
  • Peper, engelse saus, olijven, augurken, pickels, opgelegde uitjes, kappertjes
  • Koffie, thee, cacao
  • Gashoudend water en gashoudende frisdranken zoals cola, limonade, tonic e.d.
  • Alcohol: bier, wijn aperitief, likeur, schuimwijn
  • Te warme of ijskoude dranken.

Beoordeel:

Geef aantal sterren *

Review overzicht

4,8 / 10
aantal stemmen:53
 

* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.

Online voedingsdagboek bijhouden

Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl. Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.

Top dieten uit de categorie allergieën en ziekten

Best beoordeeld
1. DASH Dieet 6,6/10
2. ADHD dieet 6,4/10
3. Houtsmullerdieet 6,2/10
Meest bekeken

Volg ons