• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Hoe kan je besparen op je zorgverzekering voor 2023?
Bespaartips voor de zorgverzekering van 2023…

Hoe kan je besparen op je zorgverzekering voor 2023?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Koken op inductie versus gas: wat is het verschil?

Inductie versus gas

2050 is het jaar dat alle woningen gasloos moeten zijn. Tegenwoordig gebruiken we nog steeds gas om ons huis te verwarmen, maar ook om te koken. Hoewel elektrisch koken al jaren mogelijk is, kookt nog steeds 80% van de Nederlanders op gas. Is dit omdat het oude zo vertrouwd is, of is gas gewoon beter?

Koken op gas

Veel mensen prefereren het koken op gas. Zoals gezegd is de open vlam vertrouwd en je hebt veel controle over de hitte. Op dit moment is het koken op gas ook nog iets goedkoper dan elektrisch koken. Dit scheelt jaarlijks echter maar zo’n 15 euro. Zodra huizen niet meer op gas worden verwarmd zal dit kleine voordeel verdwijnen, aangezien de transportkosten voor gas behoorlijk hoog zijn. Daarnaast is de verwachting dat de gasprijs de komende jaren ook flink zal stijgen. Bovendien kun je je energie tegen lagere tarieven zoeken, zodat de kosten ook lager uitvallen. Dat kan door het vergelijken van energiecontracten. Op deze manier kan je veel op je energie besparen.

Koken op inductie

Koken op inductie heeft veel voordelen. Zo is het een stuk veiliger dan koken op gas, aangezien er geen open vlam bij komt kijken. Dit vermindert de kans op vlam in de pan, maar ook de kans dat je jezelf brandt. De inductieplaat wordt overigens helemaal niet warm. Je kunt er dus van alles opzetten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over smeltende materialen. Het enige wat warm wordt, is de pan zelf. Doordat de warmte alleen aan de pan wordt overgedragen is inductie de zuinigste manier van koken. Daarnaast zal je woning ook minder opwarmen wanneer je aan het fornuis staat. Een ander bijkomend voordeel is dat de inductiekookplaat zeer makkelijk te reinigen is in tegenstelling tot het gasfornuis, waarbij je elk onderdeel afzonderlijk moet reinigen. Met een inductieplaat kun je zeer precies de gewenste hitte instellen net zoals met koken. Een voordeel van inductie is dat je ook gebruik kunt maken van een timer. Wanneer de tijd verlopen is, schakelt de inductieplaat zichzelf automatisch uit zodat je gerecht niet verbrandt. Mocht je dus vergeten zijn dat er iets op het ‘vuur’ stond te pruttelen, dan is dat geen probleem. Mensen met een pacemaker wordt aangeraden eerst naar de dokter te gaan om advies in te winnen. Het magnetische veld zou namelijk invloed kunnen hebben op de werking van de pacemaker, hoewel dit niet zal gebeuren zolang je niet al te dicht bij de plaat komt.

Aanpassingen overgang op inductie

Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen verbonden aan de inductiekookplaat. Zo is de aanschaf redelijk prijzig. Ook kan het zijn dat je andere pannen nodig hebt, aangezien niet alle pannen het magnetische veld kunnen sluiten dat nodig is om warmte te creëren. Daarnaast moet er een speciale aansluiting geplaatst worden om elektriciteit te leveren voor de inductieplaat.

Volg ons