• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Waar herken je een 'goede' barbecue aan?
Een barbecue organiseren? Maak er met deze stappen een gezonde aangelegeheid van…

Waar herken je een 'goede' barbecue aan?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Dit zijn de voordelen van een glutenvrij dieet

Glutenvrij dieet

Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet. Vanuit een glutenintolerantie of simpelweg vanwege de gezondheidsvoordelen die het uitsluiten van gluten in je dieet met zich mee kan brengen. Het aanhouden én volhouden van een glutenvrij dieet kan namelijk soms behoorlijk lastig zijn, het kan je gezondheid veel goeds doen. In dit artikel lees je welke voordelen het minderen of uitsluiten van gluten in je dieet allemaal heeft.

1. Wat zijn gluten?

Eerst even terug naar de basis: wat zijn gluten eigenlijk precies? Kort Gezegd is gluten een verzamelnaam voor een groep eiwitten die van nature voorkomt in alle graansoorten. Alhoewel gluten belangrijke eiwitten bevatten, heeft ons lichaam de gluten op zichzelf niet nodig. Eiwitten kunnen namelijk ook uit andere voedingsmiddelen worden gehaald. Aan brood zonder gluten wordt bovendien veelvuldig andere natuurlijk eiwitten toegevoegd, om de voedingswaarden op peil te houden.

2. Welke gezondheidsvoordelen biedt het uitsluiten van gluten?

  • Verlichting van darmklachten: Vrijwel iedereen is in enige mate gevoelig voor gluten. Dit betekent dat het darmmilieu door het nuttigen van gluten verstoord kan raken en er nare darmklachten kunnen ontstaan. De gluten kunnen zelfs de darmwand aantasten. Het vermijden van gluten kan deze darmklachten voorkomen of verlichten.
  • Verhoging van het energielevel: Het nuttigen van gluten kost veel energie van ons lichaam. Het stelt namelijk allerlei lichamelijk processen in werking. Een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat het lichaam haar energie op een efficiëntere manier kan verdelen en niet ‘onnodig’ verliest aan het verwerken van gluten.
  • Meer endorfine: Gluten remmen de aanmaak van endorfine in onze hersenen. Endorfine staat bekend als het ‘gelukshormoon’ en hebben we nodig om ons blij te voelen. Hoe minder endorfine vrijkomt, hoe minder blij we onszelf voelen. Door gluten uit je dieet te schrappen, kun je meer endorfine aanmaken en zul je je blijer voelen.
  • Een mooiere huid: Gluten dragen bovendien bij aan allerlei gistingsprocessen in ons lichaam. Hierdoor kunnen puistjes en andere irritante huidproblemen ontstaan. Het schrappen van gluten uit je dieet kan dan ook een mooiere huid opleveren.

Volg ons