• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Gezonde gewoontes aanleren: het is makkelijker dan je denkt
Gezonde gewoontes aanleren door gezond ontbijt en rust…

Gezonde gewoontes aanleren: het is makkelijker dan je denkt
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Dit zijn de redenen waarom fietsen zo goed voor je is

Fietsen is goed voor je

1. Fietsen helpt ziekten te voorkomen

Als je regelmatig fietst, verminder je het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en het gaat sneller stromen door de bewegingen die je maakt tijdens het fietsen en je verhoogde hartslag. Dit zegt een arts/onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook zullen de bloedvaten soepeler en sterker worden en minder snel sluiten.

2. Fietsen is goed voor de ontspanning en helpt stress te verlichten

Tijdens het fietsen krijg je de mogelijkheid om aan iets anders te denken. Lange tochten ontspannen de geest. Het beïnvloedt je hele lichaam en gevoel; je lichaam en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maak je bepaalde stoffen aan, zoals endorfine en serotonine. Deze stoffen geven een geluksgevoel.

3. Fietsen voorkomt slaapproblemen

Uit onderzoek blijkt dat we beter kunnen slapen als we elke dag fietsen. Door slechts 30 minuten per dag te fietsen val je sneller in slaap en slaap je zelfs een uur langer. Door buiten te zijn en dus meer in het daglicht te staan, ben je beter in staat om je natuurlijke slaapritme terug te vinden. Bovendien vermindert met zonlicht de aanmaak van het stresshormoon cortisol, dit kan bijdragen aan een goede nachtrust.

4. Fietsen helpt tegen overgewicht

Fietsen is een heel goede manier om die extra kilo's kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen ongeveer 97 calorieën kunt verbranden? Fietsen is een low impact training die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen. Als je al zwaarder bent, is fietsen ook een goede oplossing. Het grootste deel van jouw gewicht ligt op het zadel, zodat je knieën en enkels dit gewicht niet hoeven te dragen.

5. Fietsen zorgt voor het 'hersen effect'

Als je fietst, beweeg je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Fietsen heeft een positief effect op de bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt. Zo worden er meer eiwitten aangemaakt om nieuwe hersencellen aan te maken. Daarnaast zorgt fietsen ervoor dat de verschillende delen van onze hersenen beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor ons cognitief vermogen toeneemt. Dit betekent dat onze inzichtelijke vaardigheden - die te maken hebben met denken, de geest, het intellect en de menselijke cognitieve capaciteit - verbeteren.

6. Fietsen ondersteunt de spiervorming

Tijdens het fietsen op je stadfiets gebruik je niet alleen je benen en voeten om de pedalen rond te draaien. Je gebruikt ook veel extra spieren, onder andere om te sturen, in balans te blijven, jezelf in positie te houden en voor extra kracht. Bij een regelmatige fietstocht werk je hard aan je spiervorming. Als je een half uur tot een uur per dag fietst op je kinderfiets, krijg je een goede conditie en krijg je sterkere spieren.

Volg ons