Histamine-Beperkend Dieet 4,8/10
Wat is histamine en in welke voedingsproducten zit het? En wanneer moet je nu een histamine beperkt dieet volgen?
Wat is histamine?
Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid histamine in zijn bloed. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Histamine is een biogeen amine. Histamine is een stof die van nature in voeding voorkomt. Normaal gesproken regelt de darm dat er niet te veel biogene aminen in de bloedbaan komen. Ze worden niet de door darmwand opgenomen of afgebroken. Als deze barrière niet goed functioneert, komen er teveel biogeen aminen in het bloed en dat geeft lichamelijke reacties.
Biogeen aminen komen onder andere voor in varkensvlees, tomaat, spinazie, avocado, aardbei, kaas, wijn, bier, zuurkool, cervelaatworst, tempeh en ketjap. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen histamine vrijmaken uit lichaamscellen en op die manier lichamelijke reacties oproepen. Deze producten zijn bijvoorbeeld: chocolade, schaal- en schelpdieren, kruiden, alcoholische dranken en additieven.
Als er teveel histamine in uw bloed zit, dan zetten de bloed-vaten uit en wordt het weefsel dikker. Het lichaam zet op, dit geldt voor de huid, slijmvliezen maar ook voor gewrichten. Vooral weefsel dat al is aangetast, reageert sterk. Om deze reacties zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat men de lichaamsfuncties zo goed mogelijk in balans houdt. Dit betekent dat u regelmatig moet leven. Hierbij moet u denken aan:
- een goed dag- en nachtritme;
- een goede ademhaling;
- een goed voedingspatroon;
- het tijdig bestrijden van optredende ontstekingen die bijvoorbeeld: ontstaan door vermindering van de weerstand of door
het uit balans zijn.
Als bovengenoemde punten niet in evenwicht zijn, veroorzaken zij een lichte toename van histamine in het bloed. Dit heeft zwellingen in het weefsel tot gevolg. Je houdt dan meer vocht vast. Uit medisch onderzoek is aangetoond dat het wenselijk is te proberen je algemene conditie te verbeteren door uw voedselpatroon te veranderen. Je kunt dan bijvoorbeeld een histaminebeperkend dieet volgen.
Histamine in onze voeding
Hieronder wordt een overzicht gegeven van soorten voeding en de hoeveel histamine die aanwezig is in het voedsel. Het is voor mensen die een histamine bepekt dieet volgen belangrijk voedingsmiddelen met een hoog gehjalte aan histamine zo veel mogelijk te mijden.
Vis | In vis zit veel histamine. De meeste histamine zit in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) en schaalen schelpdieren. Het is dus beter geen vis te eten. Vis uit blik is overigens slechter dan verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog het minste histamine. |
Zuivel | Schimmelkazen (Franse), oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei bevatten veel histamine. Jonge kaas en smeltkaas bevatten minder histamine en zijn daarom beter. Melk, slagroom en crème fraîche bevatten een geringe hoeveelheid histamine. |
Kruiden en specerijen | Deze bevatten in het algemeen veel histamine. Wij raden af om kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, zonnebloempitten en nootmuskaat te gebruiken. Vanille is zeer slecht. Dit zit in veel producten, zoals koek(jes), cake, taart en vanillevla en -ijs. |
Groenten en fruit | Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddestoelen (zoals champignons). In groentes, zoals paprika, rabarber, bonen (pinda’s, verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten) zit een matige hoeveelheid histamine. Andere groentes bevatten in het algemeen een geringe hoeveelheid histamine. Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango’s, papaja’s, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten over het algemeen een geringe hoeveelheid histamine. |
Vlees | Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine. Ook lever is niet goed. Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine en geven dus weinig problemen. In het algemeen is vlees dat door de slager is aangemaakt slechter dan vers vlees. |
Dranken | Alcohol heeft als algemene eigenschap dat het de vaten uitzet. Cider, bier en wijn bevatten veel histamine. Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn. Dit komt onder andere door de sulfiet. Als u toch alcohol wilt drinken, dan is jenever, whisky en wodka nog het minst schadelijk. Cola en soortgelijke dranken zijn vanzelfsprekend veel slechter dan water. |
Diversen | Drop, chocolade, marmite, ketjap en soja bevatten veel histamine. Soja zit in slaolie, margarine, mayonaise, frituurvet, dressings, koffiecreamer, koekjes, tofu, tempeh, tahoe, ketjap en kant- enklaarmaaltijden. Noten, vooral wal- en cashewnoten, bevatten een matige hoeveelheid, maar bij veel snoepen is dit toch ook verkeerd. Ook menthol (pepermunt) is een slecht product en raden wij dus af. Thee bevat een matige hoeveelheid histamine. Het beste is thee te drinken die zo zuiver mogelijk wordt aangeboden, dus zonder kruiden. Teveel koffie kan ook verstoringen geven, maar dat is een probleem apart. |
Voor alle voedingsmiddelen geldt: vers is beter dan lang bewaard.Gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, sulfieten, nitrieten en glutaminaten die aan ons voedsel worden toegevoegd, kunnen problemen geven. Het kan zijn dat je daar ook rekening mee moet houden.
Wij raden u aan onder begeleiding van uw arts/dietist een histamine bepekrt dieet te volgen. Uw arts kan tevens ook nader onderzoeken of u nog allergisch bent voor andere voedingsmiddelen.
Beoordeel:
Review overzicht
4,8 / 10
aantal stemmen:116
* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.
Online voedingsdagboek bijhouden
Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je
streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl.
Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.
Top dieten uit de categorie allergieën en ziekten
Best beoordeeld
Meest bekeken