• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Gezondegewoontes
2 antwoorden over afvallen en hormoonbalans + 4 tips voor blijvend slank zijn…

Gezondegewoontes
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Scopinaro ingreep -/10

De Scopinaro ingreep wordt ook wel  Bilio-pancreatische derivatie genoemd

 

Omschrijving Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

  • Gastrectomie: Het onderste gedeelte van de maag wordt weggenomen.
  • Bypass: De laatste 2,5 m darm wordt op de maag geplaatst ; Het eerste stuk dunne darm wordt met het laatste verbonden op 50 cm van de dikke darm.  We krijgen aldus een reconstructie in Y vorm (zie tekening)

 

De Scopinaro-ingreep, zo genoemd naar de Italiaanse chirurg Nicolas Scopinaro die deze ingreep voor het eerst uitvoerde in 1976, is een ingreep die leidt tot 'malabsorptie' en is gericht op mensen die lijden aan "morbide obesitas" (= dodelijk of zwaar gezondheidsbedreigend overgewicht). Je neemt door deze techniek dus veel minder caloriën op uit je voeding wat dan op zich in het begin resulteert in een opmerkelijke gewichtsafname, die begint vlak na de operatie om tot een stabiel en meestal definitief resultaat te komen zowat 18 à 24 maanden later. Opnieuw dikker worden is er daarna dan ook niet meer bij.

 

Techniek Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

Scopinaro is een soort bypass-operatie van de dunne darm die een groot stuk wordt ingekort (van 3 naar 1 m) en waarvan het resterende, niet functionele darmgedeelte via een Y-vorm opnieuw op de tot 1/3 van het volume verkleinde maag wordt heraangesloten (het ongeveer 2 m lange niet meer functionele gedeelte van de darm wordt niet weggenomen maar 'herkoppeld' zodat de operatie later eventueel kan ongedaan worden gemaakt).

 

Omdat achteraf makkelijker galstenen zouden ontstaan wordt ook de gal weggenomen en meteen ook de appendix. Het is geen kleine, risicoloze operatie en ook achteraf brengt deze ingreep, naast het zo gewenste gewichtsverlies, toch ook nog een aantal ernstige consequenties met zich mee. Enkele ervan zijn: blijvende medische opvolging (op regelmatig tijdstip uitgevoerde bloedcontroles), frequentere en vloeibaardere stoelgang met vaak hinderlijke geur (steorrhae), blijvend letten op je suikerinname om overmatige winderigheid en buikkrampen ('dumping') te vermijden, blijvend letten op een gevarieerde voeding met vooral voldoende inname van calciumhoudende voedingsproducten (melkproducten), fruit, groenten en genoeg rood vlees. Ook moet men vaak supplementen van vitamines en mineralen innemen.

Beoordeel:

Geef aantal sterren *

Review overzicht

6,4 / 10
aantal stemmen:5
 

* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.

Online voedingsdagboek bijhouden

Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl. Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.

Top dieten uit de categorie medisch afvallen

Best beoordeeld
Meest bekeken

Volg ons