• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Alles over intermittent vasten
Bij intermittent dieet gaat het niet om wat je eet maar op wanner je eet…

Alles over intermittent vasten
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

South Beach dieet 7,2/10

Uit onvrede met de bestaande diëten, die een combinatie van vetarme en koolhydraatrijke producten aanbevolen, ontwikkelde A. Agatson, cardioloog, zijn eigen South Beach dieet.

 

Niet vet- en koolhydraatarm

Het South Beach dieet is niet vetarm en ook niet koolhydraatarm, maar geleerd wordt de goede vetten en goede koolhydraten te onderscheiden van de slechte vetten en koolhydraten. Hierdoor val je af, verlaag je je cholesterol, verminder je risico's op hart- en vaatziekten, en hoef je geen honger te lijden.

 

Onderzoek

Tijdens een 12 weken durend onderzoek waarbij 40 mensen met overgewicht het South Beach dieet volgden, verloren zij gemiddeld 6 kilo, wat bijna het dubbele is van het gewicht dat de controlegroep afviel, die een dieet van de Amerikaanse Hartstichting volgden.

 

De goede koolhydraten

Veel overgewicht wordt veroorzaakt door de verkeerde koolhydraten. Vooral die koolhydraten, die voorkomen in overgeraffineerde producten als brood, koek, gebak, snacks en frisdrank en andere geliefde producten. Door het overbewerken van deze producten door de moderne industrie worden de vezels uit de grondstoffen verwijderd. Hierdoor wordt de manier waarop het verteerd en opgenomen wordt door het lichaam veranderd.


Door vermindering van het gebruik van de slechte koolhydraten zul je afvallen, de insuline huishouding weer op peil brengen, het cholesterol niveau verlagen en de spijsvertering op een betere manier laten verlopen. Zelfs de overmatige trek in koolhydraatrijke voeding zal afnemen.
Voor de bepaling of het om goede of slechte koolhydraten gaat, wordt gebruik gemaakt van de

 

Het goede vet

Door de beperking van koolhydraten is gebruik van weinig vet en dierlijke eiwitten toegestaan. Mager vlees, eieren, kip, kalkoen en vis worden aangeraden met noten magere kaas- en zuivelproducten.
Gebruik van olijfolie wordt speciaal aanbevolen.

 

Drie fasen van het het South Beach Dieet

Je begint het South Beach dieet met twee zwaardere weken. Je mag wel zes maaltijden of tussendoortjes per dag, maar je mag in deze 2 weken o.a. geen fruit en zetmeelproducten gebruiken. Dus ook geen brood, rijst en pasta.
Wel mag je b.v. eieren, mager vlees, kip en vis, cottage cheese, noten.


Tweede fase South Beach Dieet

Na twee weken kun je wat fruitsoorten, volkorenproducten en rijst en zelfs pure chocola met mate toevoegen. Het is de bedoeling zelf goed op te letten waar je wel en niet goed op reageert, blijf je afvallen zit je op de goede weg, en kan je steeds meer producten toevoegen. Val je niet af ga dan weer terug naar fase 1 tot je wel afvalt. Fase twee duurt zolang tot je je streefgewicht hebt bereikt.

 

Derde fase South Beach Dieet

Deze fase duurt de rest van je leven. Houdt je aan het gebruik van goede koolhydraten en goede vetten en beperk de slechte zo veel mogelijk. Gaat het een tijd wat minder, schakel dan weer terug naar fase 1 en 2.

 

Vergelijking met het Atkins Dieet?

Oppervlakkig gezien heeft het South Beach dieet wel iets weg van Atkins. Maar de vergelijking gaat vooral op voor de indeling in de drie fasen:

  • een eerste snelle afvalfase
  • een fase geleidelijk afvallen
  • een onderhoudsfase

 

Het verschilt van Atkins:

Goede koolhydraten
Het verschilt doordat het South Beach dieet het gebruik van koolhydraten niet beperkt. Het South Beach dieet maakt alleen onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. De goede koolhydraten mag je onbeperkt nemen.

 

Gebruik van vet
Atkins stelt geen beperkingen aan het gebruik van vet, ook niet aan de ongezonde verzadigde vetten. Het South Beach dieet verdeeld de vetten in goede en slechte vetten. Goede vetten zijn in redelijke hoeveelheden toegestaan.

 

Afvallen met het South Beach Dieet ga je als volgt voor elkaar krijgen:

Je eet gewone porties vlees, kip, kalkoen, vis en schaaldieren.  Je kunt meer dan genoeg groenten eten. Eieren. Kaas. Noten.  Je eet salades met echte olijfolie in de dressing.

Je eet drie uitgebalanceerde maaltijden per dag, en je móét eten tot je verzadigd bent. Er is niets dat een gewichtsverliesplan zo ondermijnt als het constante gevoel dat je niet genoeg gegeten hebt. Geen enkel gezond eetprogramma mag van je verwachten dat je je er niet comfortabel bij voelt. Dat is niet vol te houden. Je wordt aangemoedigd om halverwege de ochtend en middag een tussendoortje te eten, of je dat nu nodig hebt, of niet. En, na het avondeten is er altijd een dessert. Natuurlijk drink je veel water, maar ook koffie of thee als je dat wilt.

 

Alleen tijdens de eerste 14 dagen mag je absoluut geen brood, rijst, aardappelen, pasta of andere gebakken koolhydraatrijke etenswaren eten. En zelfs geen fruit. Voor je nu in paniek raakt: al deze etenswaren zijn over twee weken weer toegestaan. Maar tijdens die eerste twee weken zijn ze gewoon verboden terrein.


Deze eerste twee weken mag je ook geen snoep, cake, koekjes, ijs of suiker. Geen bier of andere alcoholhoudende dranken. Na de eerste fase mag je wel weer wijn drinken. Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom dat bepaalde voordelen oplevert voor je gezondheid. Maar de eerste twee weken dus: geen druppel!


Wat nu als je zo’n persoon bent die zo ongeveer leeft op pasta, brood of aardappelen, of als je denkt dat je de dag echt niet doorkomt zonder te snoepen (drie of vier keer op een dag), laat me je dan wat vertellen: Je zult geschokt zijn hoe gemakkelijk je die eerste twee weken zonder deze voedingsmiddelen doorkomt! De eerste dag of de eerste twee dagen kunnen wel moeilijk zijn, maar wanneer je die goed doorkomt, dan komt de rest ook wel goed. Simpelweg omdat je niet steeds bezig zult zijn om al die neigingen te bevechten – tijdens de eerste week merk je al dat die trek gewoon verdwijnt. Ik kan dit met zoveel stelligheid zeggen, omdat al die mensen met overgewicht die succesvol dit programma volgen, me dit zelf hebben verteld. Het South Beach dieet mag dan voor jou nieuw zijn, maar het bestaat al enkele jaren – in elk geval lang genoeg om duizenden mensen op een gemakkelijke manier gewicht te hebben laten verliezen. En, om het er ook af te houden. Dit is dus Fase 1, de strengste fase. Na twee weken ben je ongeveer tussen de 3,5 en 6 kilo lichter dan je nu bent. Het grootste deel daarvan verdwijnt in de taillestreek, dus je merkt het ook direct aan je kleding.
Dit is echter alleen nog maar het zichtbare verschil. Wat je niet kunt zien, is dat je in die twee weken ook van binnen veranderd bent. Je verandert namelijk de manier waarop je lichaam reageert op uitgerekend die voedingsmiddelen die je te zwaar hebben gemaakt. In je lichaam zit een schakelaar die op ‘aan’ stond. En door je manier van eten aan te passen, heb je die schakelaar eenvoudigweg omgezet. De fysieke verlangens die je eetgewoontes altijd hebben beheerst, zullen verdwenen zijn, en ze blijven ook weg zolang je dit eetprogramma volhoudt. Je verliest geen gewicht omdat je minder eet. Maar je eet minder van de voedingsmiddelen die deze slechte, oude verlangens veroorzaakten, minder voedingsmiddelen dus die je lichaam ertoe aanzetten om overtollig vet op te slaan.

 

Het resultaat van die verandering is dat je gewicht blijft verliezen na de eerste periode van 14 dagen, zelfs als je weer begint om wat van de verbannen voedingsmiddelen toe te laten in je leven. Je zult nog steeds op een andere manier eten, maar als je dol bent op brood, dan éét je brood. Als je lievelingseten pasta is, dan begin je dat weer te eten. Hetzelfde geldt voor rijst en ontbijtgranen. Aardappelen. En fruit, want dat is een must.

 

Chocolade? Als je je daar lekker bij voelt, eten! Je moet je alleen goed bedenken welke van deze verleidingen je jezelf toestaat. Je zult leren om er op een andere manier van te genieten dan voorheen – wellicht minder en minder vaak. Maar je zult er al snel weer van kunnen genieten. Dat is Fase 2.

Je houdt deze fase vol en gaat gewoon door met gewicht verliezen tot je je doel hebt bereikt. Hoe lang dat duurt, hangt af van de hoeveelheid gewicht die je wilt verliezen. In Fase 2 verliezen mensen gemiddeld een halve tot een hele kilo per week. Heb je eenmaal je doel bereikt, dan ga je over op de wat vrijere versie van dit programma, die je zal helpen om op dat ideale gewicht te blijven.

Dat is Fase 3, en die houd je de rest van je leven vol. Wanneer je eenmaal op dat punt bent aanbeland, zul je merken dat je allang geen dieet meer volgt, maar dat je jezelf een andere manier van leven hebt aangeleerd. Je kunt gewone dingen eten, in gewone hoeveelheden. Het staat je vrij om zelfs alles over het South Beach dieet te vergeten, zolang je de basisregels van het dieet maar in je achterhoofd houdt.


Wanneer je gewicht verliest en de manier verandert waarop je lichaam reageert op eten, zal er nog een derde verandering plaatsvinden. Deze zal op een ingrijpende manier de samenstelling van je bloed veranderen, en dat komt allemaal blijvend ten goede van je cardiovasculaire systeem. Je zult die onzichtbare factoren veranderen, waar alleen cardiologen en hartpatiënten zich druk over maken. En dankzij deze laatste verandering, zul je je kansen op een langer en beter leven aanzienlijk verhogen. Met andere woorden: je zult tijdens het ouder worden je gezondheid en vitaliteit behouden

 


 

Fase 1

 

VOEDINGSMIDDELEN DIE ZIJN TOEGESTAAN  

RUNDVLEES
Magere soorten zoals:
Bieflappen, lendestuk (inclusief gehakt hiervan)
Haasbiefstuk
Kogelbiefstuk

 

KALFSVLEES
Kalfskarbonade
Kalfslappen, kalfsbout
Kalfsoester


GEVOGELTE (ZONDER VEL)
Kalkoen bacon (twee plakken per dag)
Kalkoen- en kipfilet
Maïskip


ZEEVRUCHTEN
Alle soorten vis en schaaldieren


VARKENSVLEES
Engelse bacon
Gekookte ham
Mager ontbijtspek
Varkenshaas


VLEESWAREN
Alle magere vleeswaren, of de vleeswaren die weinig vet bevatten.
(Pas op voor bewerkte vleeswaren zoals smeerworst, boterhamworst en dergelijke omdat deze soorten naast een vrij hoog vetpercentage ook vaak zetmeel bevatten, dat als bindmiddel wordt toegevoegd. Hoe minder bewerkt, hoe beter.)


KAAS (ALLEEN MAGERE SOORTEN OF 20+ OF 30+ KAAS)
Cantenaar
Cheddar
Cottage cheese
Feta
Hollandse kaas
Milner
Mozzarella
Parmezaanse kaas
Provolone
Ricotta
Smeerkaas
Zuivelspread light


ZOETIGHEDEN ( maximaal tot 74 calorieën per dag)
Cacaopoeder, zonder suiker
Gelatine, suikervrij
Harde snoepjes, suikervrij
Kauwgom, suikervrij
Waterijsjes, suikervrij
Zoetstof (sacharine en aspartaam hebben de minste invloed op je bloedsuikerspiegel

NOTEN
Pecannoten, 15 halve
Pinda’s, 20 kleine
Pindakaas (1 theelepel)
Pistachenootjes, 30 stuks


EIEREN
Het eten van eieren is onbeperkt, tenzij je huisarts daar bezwaar tegen maakt. Je kunt ook alleen het eiwit gebruiken als je dat smakelijker vindt.


TOFU
Neem de zachte, magere of light varianten


GROENTEN EN PEULVRUCHTEN
Alfalfa
Artisjokken
Asperges
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Bonen (zwarte bonen, witte bonen, kikkererwten, groene boontjes, Italiaanse bonen, kidney bonen, linzen, limabonen, spliterwten, sojabonen, capucijners, veldertjes, bruine bonen.
Broccoli
Courgette
Komkommer
Kool
Koolraap
Paddenstoelen (alle soorten)
Peultjes
Sla (alle soorten)
Spinazie
Waterkastanjes


VETTEN
Canola-olie (= koolzaadolie)
Olijfolie
Zonnebloemolie


KRUIDEN EN SPECERIJEN
Alle kruiden en kruidenmixen waaraan geen suiker is toegevoegd
Bakspray
Bouillon
Extracten (amandel- vanille- en andere extracten)
Mierikswortelsaus
Peper (zwart, cayenne, rood, wit)


 

 

 

VOEDINGSMIDDELEN DIE JE MOET VERMIJDEN  

RUNDVLEES
Andere vette delen
Doorregen lappen
Lever
Ribeye steaks


GEVOGELTE
Bewerkte kipproducten
Eend
Gans en ganzenlever
Kippenvleugeltjes en kippenbouten


VARKENSVLEES
Ham met honinglaagje
KALFSVLEES
Doorregen kalfslappen
Kalfsborstlappen


KAAS
Brie
Edammer
Volvette soorten


GROENTEN
Aardappelen, wit
Bietjes
Maïs
Tomaten (beperk je tot één hele, of tien kerstomaatjes per maaltijd)
Worteltjes
Yams (zoete witte aardappelen)
Zoete oranje aardappelen

FRUIT
Vermijd in Fase 1 alle fruitsoorten en vruchtensap, inclusief:
Abrikozen
Appels
Bessen
Cantaloup en andere soorten meloen
Grapefruit
Peren
Perzik


ZETMEEL EN KOOLHYDRATEN
Vermijd in Fase 1 alle zetmeelachtige voedingsmiddelen, inclusief:
Brood, alle soorten
Cereals
Cornflakes
Gebak en alle andere zoete gebakken etenswaren
Havermout
Matzes
Pasta, alle soorten
Rijst, alle soorten


ZUIVELPRODUCTEN
Vermijd in fase 1 alle zuivelproducten, inclusief:
IJs
Melk, mager, halfvol en vol
Sojamelk
Yoghurt, zowel in bekers als bevroren yoghurtijs
OVERIGE
Alle alcoholhoudende dranken, inclusief bier en wijn

 

Fase 2

VOEDINGSMIDDELEN DIE JE WEER MAG ETEN  

FRUIT
Aardbeien
Abrikozen
Appels
Bosbessen
Cantaloupe
Druiven gedroogd
Grapefruit
Kersen
Kiwi
Mango’s
Peren
Perziken
Pruimen
Sinaasappels


ZUIVELPRODUCTEN
Yoghurt mager, met fruitsmaak

(niet meer dan 120 ml per dag)


ZETMEEL
Aardappel klein, zoet (de oranje variant)
Brood:
havermout en zemelenbrood meergranen

pita volkoren, steengemalen roggebrood volkoren

Cereals :
All Bran
andere ontbijtgranen met een hoog vezelgehalte
havermout (geen instant)

Pasta:
volkoren

Rijst
bruin
wilde rijst
Spliterwten
Zemelenmuffins:
suikervrij (zonder rozijnen)
volkoren

 

GROENTEN EN PEULVRUCHTEN
Gerst
Kousenband
Pintobonen
Worteltjes


DIVERSEN
Chocolade (heel af en toe)
donker (80% cacao of meer)
puur
Rode wijn


 

 

VOEDINGSMIDDELEN DIE JE MOET VERMIJDEN
(Of af en toe kunt eten)
 
ZETMEEL EN BROODSOORTEN
Aardappelen
wit
gebakken
instant (puree)
Brood
wit, alle soorten
Cornflakes
Koekjes
Matzes
Pasta
alle bewerkte soorten
Rijstwafels
Witte rijst

GROENTEN
Bietjes
Maïs
Wortels


FRUIT
Fruitsap
Ananas
Bananen
Rozijnen
Watermeloen


DIVERSEN
Honing
IJs
Jam

 

Voor meer informatie over het South Beach Dieet raden wij U aan om de boeken te lezen. De boeken over het South Beach Dieet zijn bij ons te koop onder het hoofdstukje dieetboeken.

 

 

Bron: Arthur Agatston

Beoordeel:

Geef aantal sterren *

Review overzicht

7,2 / 10
aantal stemmen:134
 

* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.

Online voedingsdagboek bijhouden

Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl. Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.

Top dieten uit de categorie koolhydraat diëten

Best beoordeeld
1. South Beach dieet 7,2/10
2. Atkins dieet 7,1/10
3. Be In Shape 6,7/10
Meest bekeken

Volg ons