• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Met deze apps verdien je crypto door fit te worden
Fit worden en ook crypto verdienen? Met deze apps kan het beide.…

Met deze apps verdien je crypto door fit te worden
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Bijbeldieet 7/10

Het bijbeldieet word ook wel genesisdieet genoemd. Het genesisdieet is gebaseerd op de bijbel en bestaat voor het grootste deel uit vruchten, noten en granen. Het bijbeldieet zou levensveranderend zijn en men zou er meer energie van krijgen.

 

Slechte voeding door gebrek aan kennis

Gordon Tessler begint in de inleiding te vertellen, dat GOD ons zijn Thora dwz 'instructies' heeft meegegeven en uit Hosea 4:6 weten we, dat we ten gronde gaan, omdat we niet op de hoogte zijn van de instructies van GOD over bijbelse voeding.


Als we eerlijk zijn, zien we die ondergang overal in de wereld:
•  Verrijkt voedsel blijkt belangrijke voedingsstoffen niet te bevatten en dus ontstaan er ziekten
•  Vitamine-supplementen zorgen weer voor kankers of ziekten
•  Overconsumptie van vlees en zuivel zorgen voor hart-en-vaatziekten en kankersoorten
•  Overgewicht bij kinderen is mondiaal een groot probleem
•  Diabetes en vetzucht zijn op steeds jongere leeftijd een groeiend probleem
•  etc.


Natuurlijk betreft 'de ondergang' beslist niet alleen de mens lichamelijk, maar indirect ook geestelijk. Ook economisch en maatschappelijk zijn de gevolgen van verkeerde voeding enorm.


Voeding: een belangrijk bijbels onderwerp

Voeding -als onderwerp in de Bijbel- heeft mondiaal enorme invloed gehad; zeker ook op de mensen die nu leven en nog zullen leven, zo vertelt Tessler in het eerste hoofdstuk. Hij vertelt, dat mensen doorgaans alleen maar kijken naar 'de geestelijke aspecten die de Bijbel mensen biedt', hoewel de 'vleselijke aspecten' zoals voeding zelfs dé aanleiding zijn voor de zondeval: het verhaal van het eten van de vrucht door Adam en Eva.


Door het eten van de 'verboden vrucht' en op die wijze zondigen tegen Gods Wil werden Adam en Eva sterfelijk. Tevens werden ze uit het paradijs verdreven en werd de geestelijke relatie met GOD verbroken.


Na het paradijs... moeten of mogen eten

Dan breekt een tijd van opdrachten, richtlijnen en adviezen aan die GOD de mens meegeeft. Aan de ene kant geeft GOD duidelijke opdrachten, aan de andere kant laat hij ons erin vrij.
In Genesis 1:29 gebruikt GOD de woorden 'gij zult' en dan gaat het over het eten van noten, zaden, bonen, vruchten groenten. Duidelijk niet een vrijblijvend iets. Dus deze kost uit Genesis is overduidelijk een 'vaststellende opdracht'.


In Leviticus 11 en Deuteronomium 14 gebruikt GOD de woorden 'ge moogt' en dan gaat het over het eten van dieren. GOD laat ons duidelijk zelf vrij in de keuze, hoewel er wel beperkingen worden gesteld: alleen 'de reine dieren' mogen gegeten worden; de 'onreine beesten' niet. Onreine beesten zijn vaak 'kadavereters' of 'omnivoren'; zelf dus beslist niet kieskeurig met eten, wat ook gevolgen zou kunnen hebben voor mensen die hen weer opeten. Bovendien blijkt, dat omnivoren vaak dragers van ziektes, parasieten en virussen zijn; de varken staat hier heel bekend om. Vandaar ook dat varkensvlees dus ook 'onrein vlees' is.


In Deuteronomium 14:9 wordt gesproken over 'vissen met vinnen en schubben' die gegeten mogen worden als baars, bot, kabeljauw, schelvis, makreel, tong, haring, etc. Deze vissen zijn rijk aan 2 omega3-vetzuren (DHA en EPA) en daarom heel erg gezond.


Waterbeesten zonder vinnen en schubben mogen weer niet gegeten worden, staat in Deuteronomium 14:10. Dit zijn 'onreine beesten'. Voorbeelden van deze onreine waterbeesten zijn: haaien, krokodillen, slangen, dolfijnen, zwaardvis, meerval, oesters, krabben, kreeften, slakken, mosselen, garnalen, etc.


In Deuteronomium 14:11 wordt opgenoemd welke vogels 'rein' of 'onrein' zijn en of ze dus gegeten mogen worden en welke niet. Ook hier geldt net als de onreine landdieren: opruimers of kadavereters/alleseters zijn onrein en mogen niet worden gegeten. Denk bijvoorbeeld aan de buizerds, de raaf, de valk, de ooievaar, de gier...maar ook de vleermuis. Zij mogen dus niet gegeten worden.


Al het vet is van de Heer

In de Bijbel wordt in Leviticus -het boek met diverse voorschriften- opgedragen om vet van dieren niet te eten, maar om het aan GOD te offeren. En juist in onze tijd is hét probleem 'vetzucht'. Vandaar ook dat Tessler een stevig gedeelte van zowel de Bijbel als de hedendaagse voeding en vetvoorbeelden aanhaalt en met gevolgen en adviezen komt. Enerzijds laat hij dus zien welke vetten in welke voeding voorkomen en welke gevolgen het eten ervan voor ons lichaam/de organen heeft, maar Tessler laat anderzijds ook zien welke vetten je echt nodig hebt, waar ze in te vinden zijn én welke ziektes of tekortkomingen je ermee kan genezen of voorkomen.


Eindigen met 'herkenning door de vruchten

Tessler eindigt met een totaalterugblik door de gevolgen door je te houden aan het Genesis-dieet of juist door je niet aan het Genesis-dieet te houden te vergelijken met zichtbare 'vruchten'. Aan de vruchten herken je met wie je te maken hebt zegt de Bijbel. Duidelijk is dus na het lezen van dit boek hoe belangrijk voedsel is in ons leven én in het leven van Christenen!

 

Beoordeel:

Geef aantal sterren *

Review overzicht

7 / 10
aantal stemmen:63
 

* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.

Online voedingsdagboek bijhouden

Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl. Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.

Top dieten uit de categorie eetgewoontes

Best beoordeeld
Meest bekeken

Volg ons