• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Mis je favoriete kookprogramma’s niet, gebruik een VPN!
Overal je faforiete kookprogramma kijken met een VPN…

Mis je favoriete kookprogramma’s niet, gebruik een VPN!
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Hoe komt mijn kind van overgewicht af?

Zoals we eerder al schreven hebben veel kinderen last van overgewicht. Het is nu niet de bedoeling dat u uw kind op een streng dieet gaat zetten, in tegendeel zelfs. Dit laatste werkt niet en zal ongezond zijn voor de groei van het kind.

Stabiliseren van het gewicht

Om uw kind te laten afvallen is het van groot belang dat het gewicht stabiliseert. Naarmate het kind zal groeien zal het gewicht meer in overeenstemming komen met de lengte. Om het gewicht te stabiliseren is het belangrijk om te kijken naar het eetpatroon en eetgewoonte van uw kind. De tussendoortjes die de kinderen vaak nemen zijn veelal zoet en vet en bevatten veel suikers. Laat uw kinderen meer thee drinken i.p.v. chocomel en yoghurtdranken.

Verder zal het gebruik van halfvolle melk en gezondere tussendoortjes al veel schelen.

Drie hoofdmaaltijden

Het lichaam van een kind moet wennen aan een dagritme. Drie hoofdmaaltijden op een dag is voldoende, die gegeten worden op vaste tijden. Belangrijk is dat naast deze drie hoofdmaaltijden het kind niet of nauwelijks eet. Twee gezondere tussendoortjes tussen de drie hoofdmaaltijden is voldoende.

Door het aanpassen van de drie hoofdmaaltijden kan er al een veel evenwichtiger voedingspatroon tot stand komen. Maak gebruik van vezelrijke voeding aangezien dit beter vult, waardoor het kind minder zal eten. Zorg tijdens elke maaltijd dat uw kind ontspannen en zonder gehaast zijn maaltijd kan nuttigen. Doordat het kind rustiger eet zal het eerder genoeg hebben. Uw kind moet leren luisteren naar zijn lichaam, verplicht daarom uw kind niet zijn bord leeg te eten als hij/zij niet meer lust.

In het hoofdstuk voedingsadvies geeft dietenlijst adviezen over een gezonde voeding voor uw kind met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden.

Beweging naast gezonde voeding

Bewegen is voor uw kind ook belangrijk. Naast een gezonde en volledige voeding is bewegen een manier om overgewicht tegen te gaan. Door kleine veranderingen in gewoonten die het kind heeft zal men al veel bereiken.

Laat uw kinderen te voet of met de fiets naar school, vrienden of sportclub gaan i.p.v. de auto te pakken. Een kind dwingen om naar een sportclub te gaan is nooit goed. Als uw kind niet of nauwelijks beweegt en zich hier ook niet prettig bij voelt, moet u als ouder dit zien te stimuleren. Ga samen met uw kind een lekkere boswandeling maken, of een leuke fietstocht door de natuur. Uw kind komt zo toch aan zijn beweging, maar ziet dit niet als sporten.

Om uw kind succesvol van start te laten gaan is betrokkenheid van de ouders van groot belang. Neem als ouder een voorbeeldrol aan en motiveer uw kind volop. Ook is het belangrijk dat uw kind het eten zelf in de hand kan houden. Leert het kind niet om zijn eetgedrag onder controle te krijgen zal het eerder weer in de oude eetgewoonten vallen. Verder moet het kind zelf ook bereid zijn om iets te doen aan zijn gewicht, en zal het gemotiveerd moeten zijn om meer te gaan bewegen.

Ga na wat de oorzaken zijn van het overgewicht

Eet uw kind echt heel veel, ga dan ook na wat achterliggende oorzaken hiervoor zijn. Uw kind kan onzeker zijn, weinig zelfvertrouwen hebben of in een depressie zitten wat het kind allemaal afreageert op het eten. Pakt u als ouder deze problemen niet aan zal het aanpakken van overgewicht bij uw kind niet 100% zijn.

Alleen een dieet en meer bewegen voor uw kind is dus niet voldoende. Zorg ervoor dat het eetpatroon samen met het leefpatroon worden aangepast. Eet op gezette tijden op misschien wel dezelfde plek. Hierdoor zal u meer resultaat behalen zodat uw kind de strijd tegen overgewicht zal winnen.


Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen
Gevolgen van overgewicht bij kinderen
Hoe komt mijn kind van overgewicht af
Gezond eten voor kinderen met overgewicht
Hoe kan ik overgewicht bij kinderen voorkomen

Volg ons