• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Koken op inductie versus gas: wat is het verschil?
Millieubewust koken zonder gas…

Koken op inductie versus gas: wat is het verschil?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen

Bij overgewicht is invloed van erfelijk aanleg een oorzaak. Soms hebben kinderen een erfelijke aanleg waardoor ze te zwaar worden. Dit komt omdat overgewicht voor een gedeelte ‘in de genen’ zit. Nu is vaak wel het probleem dat de schuld van overgewicht vaak bij erfelijke aanleg wordt gelegd, terwijl het vaak ook voor een groot deel te maken heeft met de eetgewoontes die het kind van zijn ouders erft en meekrijgt.

Vetcellen

Mensen met overgewicht hebben net als andere mensen het ‘gewone’ aantal vetcellen, alleen bevatten deze vetcellen meer vet. In sommige gevallen is het zo dat het overgewicht veroorzaakt wordt door het hebben van teveel vetcellen. Vetcellen Deze mensen hebben meer vetcellen als de ‘gemiddelde’ mens, waardoor ze last hebben van overgewicht. Bij deze laatste groep zie je dat overgewicht al op jongere leeftijd voorkomt, en het moeilijker is om van hun overgewicht af te komen. Als deze mensen op dieet gaan om hun overtollige kilo’s te verliezen nemen de vetcellen wel af, maar het aantal vetcellen blijft gelijk. Bij deze laatste groep mensen met overgewicht is het aangeleerde ‘verkeerde’ eetpatroon vaak ook een oorzaak van overgewicht.

Erfelijke aanleg voor overgewicht

Als u als ouders van een kind zelf ook last heeft van overgewicht of molligheid, is de kans dus groot dat uw kind dit overneemt. Gedeeltelijk kan dit dus bepaald zijn door erfelijke aanleg waardoor een kind dus aanleg heeft om dikker te worden. Als we verder gaan terugkijken zien we dat deze kinderen vaak ook een aangeboren voorkeur voor zoetigheid hebben. Ook u als ouder leert het kind (misschien onbewust) een bepaald eetgedrag aan, wat dus niet altijd even gezond is voor uw kind. Vaak zien we ook dat kinderen beloond worden met eten, terwijl het kind geen honger heeft. Het kind leert zo dus niet naar zijn eigen lichaam te luisteren (wanneer zijn/haar lichaam behoefte heeft aan eten).

Ongezond eten

Ook zijn kinderen niet meer, maar steeds ongezonder gaan eten. De schappen in winkels liggen namelijk vol met snoep, snacks, limonade’s en frisdranken. Ook het fast-food is sterk gegroeid in de laatste jaren, wat natuurlijk ook meespeelt in dit onderwerp. Door deze luxe zien we dus dat kinderen vaker eten dan de drie vaste eetmomenten die gezond zouden zijn voor een kind (ontbijt, lunch en avondmaal). Deze maaltijden worden opgevuld met, soms veel (ongezonde) tussendoortjes. Aangezien het lichaam niet op deze hoeveelheid en ‘slechte’ tussendoortjes is gebouwd zal er overgewicht ontstaan. Het nadeel van deze tussendoortjes is vaak ook dat uw kind minder eet van de gezonde maaltijden, omdat zijn maag nog vol zit van al de andere tussenmaaltijden.

Het bewegingspatroon

Niet alleen bovengeschreven punten hebben betrekking tot overgewicht bij uw kinderen, ook het bewegingspatroon is van groot belang. Veel kinderen die kampen met overgewicht eten niet te veel, maar bewegen juist te weinig, waardoor ook overgewicht kan ontstaan. Ouders die kinderen met overgewicht opvoeden, geven vaak aan dat hun kind als baby al zeer rustig was. Als we hierbij terugkeren naar de babyperiode zien we dat kinderen die als baby vaak tevreden waren en zeer rustig zijn kampen met overgewicht. Deze baby’s drinken vaak veel sneller en meer, met minder rustpauzes als andere baby’s. Verder kan hierbij nog opgemerkt worden dat baby’s die flesvoeding krijgen eerder kans hebben op overgewicht als baby’s die uit de borst drinken.

Kind op fietsBewegen voor kinderen is gewoon gezond. Voor de ontwikkeling van het kind is het belangrijk waarbij ze oefenen met motorische handelingen en gebruik leren maken van spieren. Als kinderen veel bewegen hebben ze ook meer calorieën nodig, zonder dat ze hier dik van worden. Hoe meer een kind beweegt, hoe meer het lichaam zal verbranden.

In de tijd van tegenwoordig hebben we het steeds luxer, en zien we dit ook terug bij de kinderen. Kinderen fietsen of lopen niet naar school, vriendjes of de sportclub, maar worden met de auto gebracht. Kinderen kijken liever televisie en doen computerspelletjes, terwijl buitenspelen veel gezonder is. Door deze niet actieve activiteiten verbruikt het lichaam van het kind minder energie, waardoor op zulke momenten ook meer gegeten zal worden, en teveel aan vet opgeslagen wordt in het lichaam.


Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen
Gevolgen van overgewicht bij kinderen
Hoe komt mijn kind van overgewicht af
Gezond eten voor kinderen met overgewicht
Hoe kan ik overgewicht bij kinderen voorkomen

Volg ons